Guvernul spaniol analizeaza la ora actuala modalitatile prin care va renunta la acest tip de vize, insa hotararea va fi luata in mod cert in decembrie, a anuntat ieri Doru Frunzulica, seful Departamentului pentru Munca in Strainatate din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
Decizia a fost luata in urma nenumaratelor plangeri venite din partea muncitorilor romani, care au reclamat ca Ambasada Spaniei la Bucuresti acorda vize de munca pe minimum noua luni, in conditiile in care majoritatea contractelor se intind pe o perioada de trei luni. Romanii s-au plans ca sunt nevoiti sa cheltuie, astfel, foarte multi bani pentru un serviciu inutil.
Ambasadele vor avea atasati de munca
Doru Frunzulica a anuntat, totodata, ca, din acest an, ambasadele Romaniei din tarile in care lucreaza cetateni romani vor avea cate un atasat pe probleme de munca. Acestia se vor ocupa de toate procedurile de incheiere a contractelor de asigurari sociale si de contributie la sistemele de pensii si de sanatate si ii vor consilia pe muncitori in legatura cu litigiile de munca.
"Prin acesti atasati, cetatenii romani care doresc sa isi mentina vechimea in munca au posibilitatea sa incheie un contract de asigurari sociale si sa plateasca contributia de asigurari sociale si de pensie, la nivelul salariului minim pe economie din Romania, respectiv la un nivel de 22-23 de euro pe luna.
Vom incepe discutiile si cu Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, pentru ca cetatenii romani din strainatate sa beneficieze, in tara, de contract de asigurari de sanatate pentru aproximativ 10 euro pe luna", a spus Frunzulica.
Potrivit estimarilor oficiale, in prezent sunt inregistrati peste doua milioane de muncitori romani in strainatate, din care circa 800.000 lucreaza in Italia, 400.000 - 500.000 in Spania si aproximativ 40.000 luc