Datele statistice sint mai mult decit graitoare la Bacau: primarii au initiat 90% din hotariri, in timp ce consilierii locali, doar 4%. De altfel, prestatia alesilor e slaba atit la tara, in orase, cit si in municipiile din judet. Cu numai 9a decizii initiate, consilierii din Bacau, Onesti si Moinesti detin recordul pozitiv in acest jalnic top. Eficienta consilierilor judeteni bacauani a fost la fel de slaba: din 440 de hotariri, doar 23 au fost initiate de consilieri - adica 5,2%.
Demnitarii au primit, pentru fiecare sedinta la care au participat, cel putin 80 de miliarde de lei. Consilierul din cea mai mica localitate a judetului Bacau incaseaza lunar 1,4 milioane de lei pentru o sedinta obisnuita, dar suma se poate dubla daca primarul convoaca una extraordinara. Un consilier din municipiul Bacau primeste 3,9 milioane de lei, in timp ce unul judetean pleaca acasa cu 4,7 milioane de lei lunar, pentru simplul fapt ca a participat la o sedinta la care a ridicat mina. ?In general, Consiliile Locale aloca anual, in medie, intre 8% si 14% din totalul bugetului pentru indemnizatiile consilierilor?, ne-a declarat Dragos Benea, presedintele CJ Bacau.
Activitatea consilierilor locali se anima cam in al treilea an de mandat, spune Simona Grama, responsabil cu informatiile de interes public in Prefectura Bacau, care a intocmit raportul privind numarul de initiative avute de consilieri, cerut de parlament. Autoritatile gasesc justificari. ?Exista multe situatii in care consilierii au initiative, dar nu se mai preocupa si pentru a da acestora forma scrisa care sa fie supusa dezbaterii in consilii. Unele proiecte se concretizeaza in urma unor discutii, dar ca semnatura apare doar cel care le pune pe hirtie, cu precadere primarul. Am asistat la sedinte de consiliu local si m-am convins ca si consilierii identifica probleme, vin cu idei, le discuta, le sustin?