In orase gasesti foarte greu o familie neconectata la reteaua de cablu tv. Dupa cum ar cere o piata concurentiala, ar trebui sa avem si de unde alege in ceea ce priveste societatile de televiziune prin cablu. Doar ca, in Romania, acestea ajung sa ne fie "bagate pe gat", fiecare firma avand monopolul unei zone. In cartierul bucurestean Berceni, de exemplu, ai de ales intre RCS si...
RCS, la fel ca si in mare parte din cartierul Pantelimon. In Crangasi sau in zona Piata Romana, cea mai intalnita companie este Astral. Din punctul de vedere al Consiliului Concurentei, acest fapt incalca Legea Concurentei. Tocmai de aceea, au inceput investigatiile in Bucuresti si in cateva judete din tara, pentru a stabili clar daca societatile de televiziune prin cablu sunt in afara legii.
Multi dintre abonatii societatilor de cablu ar renunta si maine la serviciile acestora, dar nu au alternativa. In primele opt luni ale anului, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a primit 821 de reclamatii si sesizari privind serviciile oferite de cablisti.
Cele mai multe dintre ele se refera la schimbarea de programe, scoaterea de programe din grila anuntata (programe pentru care abonatii deja au platit) si intreruperea semnalului din reteaua de televiziune fara anuntarea prealabila a consumatorilor. Clientii se mai plang de comportamentul necorespunzator al angajatilor, precum si de faptul ca societatile nu dau curs reclamatiilor.
Frustrant este ca unii abonati au un semnal mai bun si mai multe programe, in timp ce vecinii de peste drum abia disting imaginile celor cateva programe pe care le receptioneaza. Autoritatile nu au stabilit termene precise pana la care firmele de cablu sunt obligate sa-si reabiliteze retelele, ca urmare se merge la limita minimei rezistente.
Acolo unde este mai facila reparatia, se fac imbunatati