Adjunctul sefului Securitatii Timis din momentul Revolutiei, Radu Tinu, ne prezinta Revolutia de la Timisoara, asa cum a vazut-o ofiterul de informatii care s-a ocupat de cazul Tökes.
Dezvaluirile sale, care nu au pretentia de a lamuri pe de-a-ntregul evenimentele din decembrie 1989, trebuie luate in considerare, chiar si cu rezerva, pentru relevarea adevarului istoric.
Sunteti ofiterul de informatii care a coordonat personal actiunile de urmarire operativa a pastorului Laszlo Tökes, cel care ulterior evenimentelor din 1989 a fost "intronat" de opinia publica ca fiind revolutionarul care prin actiunile lui a adus libertatea in Romania. Care este adevarata poveste din acele zile a acestui controversat personaj?
Am precizat ori de cate ori am avut ocazia, incepand cu declaratiile publice facute din timpul audierilor si proceselor care ni s-au inscenat de Craciunul lui 1989. Pastorului reformist Laszlo Tökes i s-a intocmit dosar de urmarire operativa pentru ca in perioada de dinainte de ’89 a dovedit un comportament care reprezenta un factor de instabilitate la adresa normalitatii sociale.
Drept pentru care am decis luarea masurilor pentru a obtine informatii concludente pentru a afla motivele comportamentului iredentist si antiromanesc pe care il manifesta. Acest lucru a insemnat montarea de tehnica de ascultare in casa acestuia. Imi amintesc ca reusisem aproape un record in materie de amplasare de microfoane.
Pe masura ce ne apropiam de 1989, activitatile de incitare ale reformistului s-au intensificat astfel incat am ajuns la acoperirea casei parohiale, a bisericii si a tuturor camerelor din cladire in proportie de peste 90%. Camerele locuintei lui Tökes erau permanent supravegheate tinand chiar legatura radio cu microfoanele deschise 24 de ore din 24.
Stiam tot, iar cand batea la masina de scris era cl