Blocurile, "condamnate" la incalzire centrala
Pentru ansamblurile de peste 60-100 de locuinte, solutia cea mai eficienta ramane incalzirea centrala, sustin specialistii germani. Marii producatori de centrale de apartament acuza reglementarile pentru deruta clientilor lor.
"Alimentarea cu caldura de la centrala de termoficare, obtinuta din cogenerare, este o solutie buna din punct de vedere energetic si ecologic", a declarat recent Klaus Sommer, profesor la Facultatea de Stiinte Aplicate din Köln, cu ocazia unei conferinte organizate de Vaillant – Hepworth, liderul mondial al centralelor "murale", de apartament.
Specialistul german mai avertizeaza ca "sistemul este foarte complex, iar succesul depinde de starea tehnicii folosite si de gradul de acceptare al utilizatorilor" de termoficare.
MODEL. Fortati de scaderea resurselor si de desuetudinea economica a carbunelui, dar si fara apetitul francez pentru energie nucleara, nemtii s-au orientat mai mult spre gaze.
Citand un raport de anul trecut al Asociatiei Germane pentru Gospodarirea Gazului si Apei din Berlin, Klaus Sommer spune ca, in 2003, 50% din locuinte erau incalzite cu gaze, 30% cu pacura, iar progresul din ultimii 30 de ani al termoficarii a ajuns la numai 12%, inclusiv in Germania de Est, unde blocurile sunt ceva mai dese.
In Romania, 31% din populatie depinde de sistemul centralizat de furnizare a enegiei termice.
ROMANIA VECHE. In ciuda fondurilor publice deloc neglijabile alocate modernizarii distributiei si contorizarii blocurilor, specialistii romani spun ca majoritatea retelelor de termoficare pierd pana la 30% din energie, pierdere resimtita de consumator pe diferite cai. "Majoritatea sistemelor de termoficare urbana pentru localitatile cu pana la 150.
000 locuitori dateaza din anii ’60-’70", se arata intr-un studiu