Criticat in toate documentele oficiale de la Bruxelles referitoare la Romania, recursul in anulare, sub o alta forma, dar la fel de nociv pentru justitie, este pe cale sa fie reintrodus. La propunerea deputatilor PSD Ion Neagu (presedintele Comisiei juridice) si Cornel Badoiu, cu o noua denumire si cu alte proceduri, aceasta formula de contestare a unei solutii judecatoresti definitive a reaparut.
„Contestatia in reformare“ este noua denumire a recursului in anulare, iar diferenta consta in faptul ca „noua“ cale extraordinara de atac nu va mai fi promovata de procurorul general, ci de orice procuror si de inculpati, ceea ce va incarca si mai mult instantele, si asa supraglomerate.
Deputatii au stabilit 15 cazuri pentru care se poate face contestatie in reformare: „cand s-a comis o eroare grava in interpretarea sau administrarea probelor“; „cand faptei savarsite i s-a dat o gresita incadrare juridica“; „in toate cazurile de nulitati absolute prevazute de lege“; „judecata a avut loc fara citarea legala a inculpatului“;
„cand judecatorii de fond au comis un exces de putere, in sensul ca au trecut in domeniul altei puteri constituite in stat“; „cand inculpatul a fost condamnat pentru o fapta care nu este prevazuta de legea penala“ etc.
Ieri, in plenul Camerei, doar un deputat PNL, Cornel Stirbet, care este si membru al Comisiei juridice, a incercat sa convinga asistenta sa nu se voteze „contestatia in reformare“, sustinand, printre altele, ca scopul real al reintroducerii in CPP a recursului in anulare rebotezat este de a salva clienti politici ai Puterii care au suferit condamnari.
„Se va ajunge in situatia unor noi cazuri «Razvan Temesan», cand cel condamnat nu numai ca nu va mai fi obligat sa plateasca o delapidare sau o deturnare de fonduri, ci va primi el bani inapoi de la stat“.
Si presedintele APADOR