Nori negri deasupra guvernarii Nastase. Dintr-o directie neasteptata. Cea a libertatii de expresie. Tot mai insistent, institutii europene ne transmit semnale de alarma privind Raportul de tara. Exista riscul sa fim depunctati la un capitol important, cel al presei, criteriu politic de prim rang privind aderarea.
Si la noi, din acelasi motiv, reprezentantii societatii civile arata cu degetul spre Adrian Nastase. Doua varfuri de lance sunt vehiculate aproape cu furie: scandalurile de la Romania Libera si Evenimentul Zilei. Cat de vinovat este Adrian Nastase? Cat din raspunderea pentru drama care are loc in cele doua redactii ii revine Guvernului?
La Romania Libera, conflictul este in plina derulare. Protagonistii sunt redactia, sustinuta de Petre Mihai Bacanu, in calitatea sa de director general si actionar semnificativ - detine peste 30 la suta din capitalul social - si puternicul concern german WAZ, la conducerea caruia se afla, in acest moment, Bodo Hombach, fostul Coordonator al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.
Este o lupta dramatica intre actionarul majoritar si segmentul editorial al ziarului, pe tema libertatii acestuia din urma, asupra conduitei politice si profilului publicistic.
Petre Mihai Bacanu acuza trustul media german ca a facut, in repetate randuri si in mod insistent, presiuni asupra sa, a redactorilor-sefi adjuncti, a sefilor de departamente si chiar a redactorilor, pentru o indulcire a tonului critic la adresa puterii. De mai mult timp, Romania Libera publica si dovezi in acest sens, care dau peste cap dezmintirile repetate ale reprezentantilor trustului WAZ.
Dincolo, la Evenimentul Zilei, s-a jucat partida finala. Cornel Nistorescu a fost nevoit sa plece. Redactia traieste o dubla drama. Spre deosebire de situatia de la Romania Libera, la Evenimentul Zilei au existat teme