Criteriul politic. Libertatea presei. Drepturile individului. Independenta justitiei. Sare pe rana. Gaz pe foc. Apa de ploaie, de fapt. Singurul lucru care impresioneaza cu adevarat e cresterea economica. Sub 3% nu se uita nimeni la tine. Peste 5 incep sa ridice capul. La 8 deja esti interesant. De acolo, primesti cereri de maritis politico-strategic.
Poate acesta e si motivul pentru care raportul de tara al Uniunii Europene ar putea sa fie cu mult mai optimist decat cel de acum 12 luni. Si poate si de aceea intrarea in 2007 va fi o fraza intr-un document oficial anul acesta.
Sigur, risc o predictie aici. Care are si un contra-exemplu: cazul Turciei, unde economia e puternica, insa individul e mic si strivit sub legi si cutume anti-europene. Insa Turcia nici n-ar fi fost luata in calcul daca n-ar fi fost vorba tot de economia ei, cu mult mai electriza(n)ta decat cele ale statelor din jur.
Sigur, e foarte posibil sa ne fi intins mai mult decat e plapuma, iar cresterea aceasta sa fie de fapt motorizata de un puseu de consum alimentat de credite. Pe de alta parte insa, in mod vizibil, segmente intregi ale economiei dau semne ca functioneaza cu adevarat. Magazinele Zara din Occident numesc pe eticheta Romania ca tara producatoare.
Automobilele japoneze sau nemtesti n-au cum s-o faca, insa profesionistii din domeniu stiu ca inauntrul lor, cablajele, volanul, tapiteria sau scaunele sunt facute in Transilvania sau Banat. Mai la vedere, Dacia se pregateste sa reintre pe pietele estice, unde e destula lume saraca si – mai nou – suficient de relaxata ca s-o si recunoasca, cumparand o masina super-ieftina.
Soft-ul romanesc s-a infiltrat in sistemele de operare de la windows (urmatoarele editii, cele care vor contine, posibil, un antivirus conceput la noi). Iar cea mai mare industrie nationala duduie cu toate motoarele in mii