Mancati sanatos
Supa-crema de ciuperci
Ingrediente (pentru 4 persoane): 350 g ciuperci, 1 lamaie, 30 g unt, 1/4 l lapte, 3 linguri zeamil, 1 lingura rasa smantana, 1 lingurita curry, patrunjel verde.
Mod de preparare:
Se curata ciupercile, se spala, se taie lamele si se stropesc cu zeama de lamaie ca sa nu se innegreasca. Se incinge untul intr-o tigaie si se rumenesc la foc iute.
Se rastoarna ciupercile intr-o cratita, se adauga 1/4 l de apa, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba 15 minute. Se mixeaza, se toarna si laptele amestecat cu zeamilul, se incorporeaza praful de curry si se dau in clocot. Cand supa incepe sa se ingroase, se ia de pe foc, se adauga smantana, se presara patrunjelul verde tocat si se serveste imediat.
Tarta cu ceapa
Ingrediente (pentru 4 persoane): 150 g faina, 50 g unt, 1 lingura ulei de masline, 1/4 lingurita boia de ardei, piper macinat, 500 g ceapa, 2 catei de usturoi, 2 cuisoare, 1 lingura miere, 1 lingura ulei de floarea-soarelui, cimbru, o foaie de dafin.
Mod de preparare:
Puneti faina intr-un castron, adaugati untul, boiaua si piperul si amestecati-le. Turnati peste ele uleiul de masline si 1-2 linguri cu apa, framantati un aluat si lasati-l sa se odihneasca 30 de minute, la rece.
Incingeti intr-o cratita uleiul de floarea-soarelui, puneti ceapa taiata rondele, cuisoarele zdrobite, usturoiul presat, cimbrul si foaia de dafin si lasati-le sa se dunstuiasca - cu capac - circa 10 minute.
Adaugati mierea si lasati sa se-ncinga 5 minute - fara capac - la foc iute.
Intindeti aluatul intr-o forma de tarta, intepati-l cu furculita si turnati peste el ceapa.
Lasati tarta sa se coaca 25-30 de minute la 200 si serviti-o fierbinte.
Peste cu vin alb
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de peste (a 150 g), 2 lam