"Ma bucur enorm ca tinerii nu se mai duc la colindat in blugi si cu sapca".
Imbracat taraneste, cu opinci si caciula de miel, umbla prin lume, pe la targuri si expozitii, inveselind oamenii cu mastile lui. Actor de profesie, galateanul cu ochi albastri crede ca obiceiurile stravechi le apara oamenilor identitatea. L-am intalnit la Bran, la Targul Mestesugarilor Populari, inconjurat de un grup de americani ce stateau, cu rabdare, la coada, sa-i cumpere "dracii" si "babele"
Pe urmele lui Badea Cartan
- Va bucurati de mare trecere in targ. Toata lumea se opreste la mastile dvs. si, mai ales, turistii straini. Ati plecat si prin lume cu ele. Cum se explica succesul lor?
- Poate pentru ca eu nu fac doar expozitie cu ele, ci joc mastile, le cant, le fluier, pentru mine sunt vii. Anul trecut, am fost la Carnavalul de la Venetia, va spun cinstit, imi tremurau picioarele ca frunzele de stevie, ca eram in patria mastilor. Dar am biruit pana la urma, au venit o multime de oameni sa mi le vada, da se uitau si la mine ca eram in costum popular si-n ochinci, si toti veneau sa vorbeasca cu mine. Am tras o fuga si pan la Roma, pe urmele lui Badea Cartan, sa sarut si io opinca unui dac de pe Columna, numai ca n-am putut: e si cam inalta si era si in reparatii. La Venetia, cand ma vedeau cum sunt imbracat, credeau ca sunt in costum de carnaval, si eu le ziceam ca nu, ca-i national, si eram fericit sa le spun ca-i din Romania. Cat despre mastile venetiene, ele is numa de carnaval, adica alt rost nu au decat sa acopere fata, sa o ascunda, n-au alta semnificatie, pe cand la noi, masca traditionala este altceva. Adevarat, si la noi, in ziua de azi, masca e doar un decor de perete, dar in vechime avea semnificatii mitologice importante. Succesul mastilor facute de mine nu este succesul meu personal, este succesul mastilor romanesti traditionale. Eu n