Pe rafturile din camarile toamnei se afla miere proaspata de albine si plante de leac culese pe soare plin. Prieteni de nadejde ai sanatatii, sa invatam sa le folosim, inainte ca brumele si lapovitele anotimpului rece sa ne taie picioarele.
Afectiuni cardiace
Miere de albine (tei si salcam) - 3 lingurite pe zi.
Capaceala (un amestec de miere, ceara si propolis), care trebuie mestecata ca o guma, chiar dupa ce s-a terminat mierea din ea, deoarece ceara intrata in tractul digestiv are un puternic rol de lubrifiant al vaselor de sange, ajutand in acelasi timp si la optimizarea functionarii cordului.
Laptisor de matca in amestec cu miere, care are functii vasodilatatoare - 1 lingurita pe zi.
Afectiuni gripale
Inhalatii cu ceara de albine: se aseaza pe ochiul de aragaz o placa de tabla curata, pe care, dupa ce s-a infierbantat, se pune cate o bobita de ceara de marimea unui bob de grau.
Se va ridica un firicel de fum, pe care il vom inhala: o inspiratie pe nas si una pe gura, pana la topire, apoi se repeta inca de cinci ori.
Tinctura de propolis 30%: se pun la radacina limbii doua picaturi, cate una de fiecare parte.
Gargara: se pun 30 de picaturi de tinctura de propolis in concentratie de 30% intr-un pahar cu ceai de galbenele sau de musetel. Se face o gargara cat mai profunda si de durata, apoi se inghite solutia.
In cazuri de nas infundat, rinite etc., se face un amestec in parti egale (cate un varf de cutit) de galbenele, coada-soricelului si rostopasca. Se opareste o lingurita de plante cu 100 ml apa, apoi se adauga trei picaturi de tinctura de propolis. Se amesteca bine dilutia, apoi se pune in fiecare nara continutul unei pipete, dar picatura cu picatura, in asa fel ca operatiunea sa dureze circa 5 minute.
Afectiuni hepatice
In afectiunile hepati