Avand informatii ca in Raportul de tara al Romaniei, ce va fi prezentat de oficialii europeni pe 6 octombrie, vor exista mentiuni critice referitoare la derularea programului SAPARD, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Valeriu Steriu, a trecut, ieri, in revista, realizarile oficiale in acest domeniu, fara sa mentioneze nimic despre repetatele incercari de fraudare a fondurilor europene
oferite prin acest program. In schimb, Steriu a subliniat ca datele ce vor fi prezentate in raport cu privire la situatia platilor se refera strict pana la data de 15 august a.c.
"In Raportul de tara al Romaniei se recomanda folosirea fondurilor suplimentare de absorbtie prin programul Sapard. Lucrurile s-au schimbat in bine", a spus Steriu.
Banii vor fi cheltuiti intr-o luna
Situatia s-a schimbat radical de la mijlocul lui august, sustin oficialii Ministerului Agriculturii, care au informat, ieri, ca fondurile alocate pentru anul 2000 vor fi cheltuite in totalitate pana la data de 2 noiembrie, termenul-limita pana la care se va putea face ultima plata, asteptandu-se chiar si la o depasire a acestora.
Motivul pentru care au crescut cererile privind absorbtia de fonduri este ca lucrarile de infrastructura rurala, in cea mai mare parte, au fost finalizate in aceasta perioada, a declarat Nicolae Istudor, secretar de stat in MAPDR.
220 milioane de euro pentru trei masuri
De la 1 ianuarie 2005, grupurile de producatori agricoli vor primi, timp de cinci ani, fonduri ca sa functioneze, a spus Istudor.
"Vom propune Comitetului de Monitorizare acreditarea a trei noi masuri. Masura privind functionarea grupurilor de producatori, cea referitoare la laboratoarele sanitar-veterinare si masura de silvicultura.
Pentru grupurile de producatori agricoli vor fi alocati 26 milioa