Recalcularea pensiilor, asteptata cu sufletul la gura de milioane de pensionari inca din 2001, de la intrarea in vigoare a Legii pensiilor, a inceput abia la 1 octombrie 2004.
Cei care s-au pensionat dupa 2001 (pe noua lege) nu vor intra deloc in recalculare, iar cei care au iesit la pensie inainte de 2001 si vor beneficia de recalculare vor primi banii cel mai devreme spre sfirsitul anului viitor. Asta in varianta in care guvernul si Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) vor gasi resurse umane pentru a procesa sutele de mii de dosare.
Procesul de recalculare a pensiilor va aduce unui batrin pensionat inainte de 2001 aproximativ 500.000 de lei in plus pe luna. Desi e o suma mica, pensionarii au de asteptat mai mult de un an pina vor vedea primii bani.
“Procesul va fi foarte laborios si abia pe la sfirsitul anului 2005 vor incepe sa primeasca pensiile recalculate, iar plata efectiva a acestora se va face pentru toti pensionarii in aceeasi luna, pentru a nu aparea nemultumiri”, spune Ioan Giurascu, presedintele CNPAS. Nu s-a stabilit inca daca guvernul isi va penaliza intirzierea, platind pensionarilor asteptarea de peste un an.
“Deoarece acest proces a inceput la 1 octombrie, este posibil ca pensionarii care intra in recalculare sa primeasca anul viitor pensia marita retroactiv, asadar de la 1 octombrie 2004 pina atunci”, ne-a declarat un oficial din Ministerul Finantelor. Efortul bugetar pentru recalcularea pensiilor a peste 4 milioane de pensionari va costa statul roman 25.
000 de miliarde lei, a anuntat premierul Adrian Nastase. Un calcul simplu arata ca fiecarui pensionar ar urma sa-i revina cite aproximativ 6 milioane de lei pe an, adica in jur de 500.000 de lei pe luna in plus, estimare confirmata de un oficial al Ministerului Finantelor.
De la 1 octombrie a inceput procesul d