La nici doua zile dupa retragerea spectaculos-controversata a lui Theodor Stolojan din cursa pentru Presedintie, un sondaj de opinie realizat de Gallup si comandat de Societatea Academica din Romania (SAR), in perioada 5-20 septembrie, indica o apreciabila dorinta de schimbare politica, dar si un electorat dezorientat.
Potrivit datelor sondajului, nemultumirea fata de PSD este foarte mare, 50% dintre subiecti apreciind ca Guvernul actual nu face fata situatiei, fata de doar 37% care considera ca face fata. Si mai mare decat proportia nemultumitilor, 72%, este a celor care apreciaza ca este nevoie de o schimbare la alegeri. Dintre acestia, numai 48% cred ca aceasta schimbare va avea loc.
O proportie, totusi, considerabila, mai ales ca 47% dintre cei intervievati cred ca exista o alternativa la actualul Guvern, fata de cei 32% care declara ca nu exista.
La neincrederea fata de actualul Guvern pare sa contribuie mult si perceptia fata de fenomenul coruptiei. 55% dintre cei care au raspuns apreciaza ca a crescut coruptia fata de anul trecut, in timp ce numai 28% cred ca a ramas la fel. Campania anticoruptie a Guvernului nu a convins, potrivit sondajului, decat 9% dintre alegatori.
In privinta actorilor schimbarii, se poate spune ca acestia nu sunt foarte cunoscuti. Numai 55% au auzit ca PNL si PD candideaza pe liste comune, desi Alianta a intrat de multe luni in al doilea an de viata.
Consumul de politica din ziar a crescut mult fata de anul 2000, 43% citind presa scrisa in cautare de informatie politica zilnic sau de cateva ori pe saptamana, fata de 44% care se bazeaza doar pe radio si televiziune. Chiar si asa, numai 44% cred ca stiu destul ca sa se prezinte la vot.
Pe de alta parte, in ciuda a ceea ce sociologic poate fi considerat optimist in legatura cu posibilitatea unei schimbari politice, sondajul remarca un gr