Inchiderea scolilor cu grafie latina din Transnistria afecteaza negocierile dintre Tiraspol si Chisinau si reprezinta o situatie "foarte stanjenitoare", a apreciat, ieri, la sedinta in plen a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Jan Petersen, presedintele Comitetului de Ministri.
Petersen a prezentat in fata reprezentantilor Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei o comunicare a Consiliului de Ministri care a continut referiri la mai multe dintre tarile membre ale Consiliului Europei.
In ceea ce priveste Republica Moldova, Petersen a precizat ca institutia pe care o prezideaza a urmarit indeaproape situatia din aceasta tara si a condamnat inchiderea scolilor "de limba moldoveneasca" din Transnistria. "Copiii nu trebuie utilizati intr-un conflict politic", a conchis Petersen.
De asemenea, Petersen i-a raspuns, la finalul prezentarii sale, in cadrul sectiunii dedicate intrebarilor parlamentarilor membri ai APCE, si senatorului Ilie Ilascu, care a ridicat faptul ca autoritatile transnistrene au impiedicat accesul in scoli a mai multor mii de elevi moldoveni, ca urmare a inchiderii acestor institutii.
Petersen a calificat comportamentul autoritatilor transnistrene drept "inacceptabil", situatia creata reprezentand o incalcare a drepturilor omului.
Cubreacov a protestat la Strasbourg
Deputatul PPCD Vlad Cubreacov, membru al delegatiei moldovene la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, a depus, luni, o interpelare adresata secretarului general al Consiliului Europei Terry Devis.
In document, deputatul crestin-democrat reaminteste ca Republica Moldova, singura tara membra a CE guvernata de un partid comunist, s-a angajat in 2002 sa transforme Compania de stat "Teleradio-Moldova" intr-o companie publica in afara oricarui control politic".
"Chiar daca o noua l