S-a spus, initial, ca problema liberalilor este ca sunt prea liberali. Adica individualisti si, deci, incapabili de cooperare. Grupuri si grupulete care se tot fac si se desfac, aceasta este istoria partidului care ar fi trebuit sa redea Europei o Romanie trecuta de chinurile tranzitiei. Dar, prea ocupat cu dinamica interna a intereselor, a lasat sarcina asta pe seama altora, adica a PSD-ului.
Ulterior, s-a spus ca problema ar fi legata mai degraba de aliante. PNL a fost obligat de imprejurari sa faca aliante, care mai de care mai putin "naturale". In alianta cu un partid socialist si cu unul crestin-democrat la guvernare, in "Era Constantinescu", nu a putut nici sa-si dezvolte profilul politic, nici sa faca o priza mai buna cu electoratul, nici sa-si impuna oamenii.
In schimb, liberalii au fost pusi sa plateasca, la parte egala, costurile unei aliante in care au fost prea putin lasati sa se exprime. S-au salvat, cu citeva luni inainte de alegeri, doar prin parasirea corabiei care i-ar fi scufundat cam tot pe acolo pe unde se afla azi PNT-cd in sondaje si preferinte electorale.
Altii spun ca problema liberalilor a fost si este lipsa unui program politic si de guvernare capabil sa inspire si sa genereze suport electoral. Un partid mic, sectar, cu un electorat mic si sectar.
Iar, daca ar veni cu un program liberal, atunci sansa sa fie ales este inca si mai mica, pentru ca masurile de restructurare economica, necesare dezlantuirii fortelor economiei de piata ar fi prea putin populare intr-o societate in care "pomana de la stat" continua sa fie ideologia dominanta a alegatorilor care fac majoritatea.
In sfirsit, s-a spus ca problema liberalilor ar fi ca nu au "o locomotiva" electorala. Au personalitati, dar nici una capabila sa inspire, sa se bata si sa cistige lupta cu inertia si, desigur, cu masinaria politica si de guvernar