Raportul de tara dat publicitatii de Comisia Europeana este mai critic decit cel de anul trecut in privinta criteriilor politice: justitie independenta, presa libera, drepturile omului si, in general, tot ceea ce se intelege prin statul de drept.
Documentul afirma ca Romania indeplineste creiteriile politice necesare pentru intrarea in Uniunea Europeana, precizind in acelasi timp ca nu s-au facut eforturi pentru stirpirea marii coruptii, ca exista in continuare presiuni asupra justitiei, iar libertatea presei este subordonata intereselor economice.
Potrivit Raportului Uniunii Europene, Romania continua sa indeplineasca criteriul politic, “consolidind-si si stabilizindu-si serios institutiile care garanteaza democratia, suprematia legii, drepturile omului si respectarea drepturilor minoritatilor”.
Aceasta concluzie din Raportul de tara al Comisiei Europene, precum si unele formulari apreciative referitoare la progresele din ultima perioada sint puse de analistii politici atit pe seama tranzitiei din interiorul UE, cit si pe seama lobby-ului intens facut de cabinetul Nastase la Bruxelles.
Documentul UE consemneaza faptul ca situatia politica este stabila in Romania, dar subliniaza folosirea in exces a ordonantelor de urgenta emise de cabinetul Nastase prin care “limiteaza pozitia parlamentului in procesul legislativ”.
In acelasi timp, Comisia Europeana isi exprima ingrijorarea cu privire la fenomenul migratiei politice, mai ales cel din rindul primarilor: “La alegerile locale din 2000, 30 la suta din primari apartineau partidului de guvernamint. Pina la sfirsitul anului 2003, peste 65 la suta din primari faceau parte din acest partid”.
Raportul Comisiei Europene nu amendeaza explicit puterea pentru blocarea legii antimigratie, dar mentioneaza ca “multe rapoarte independente au observat corelatia dintre mi