Compania austriaca OMV trebuie sa prezinte Consiliului Concurentei documente suplimentare pentru a se stabili daca trebuie sau nu sa-si retraga participatia de 25 la suta detinuta la grupul Rompetrol.
Daca pina acum s-a pus doar problema influentelor pe care le-ar avea aceasta participatie pe piata interna, pe parcursul cercetarilor s-a constatat ca investigatia trebuie extinsa si asupra activitatii internationale a PETROM.
Din aceasta cauza, Consiliul Concurentei a prelungit termenul pina la care trebuie sa ia o decizie. Analiza este cu atit mai complexa, cu cit afacerile celor doua companii, PETROM si Rompetrol, se intersecteaza si peste hotare.
La sfirsitul lunii august, compania austriaca OMV a notificat Consiliul Concurentei in legatura cu preluarea companiei petroliere de stat care este, in acelasi timp, cel mai important actor din sectorul de prelucrare si distributie a carburantilor. Totodata, PETROM detine monopolul extractiei de titei din Romania. Raspunsul Consiliului era asteptat la sfirsitul lunii septembrie.
Numai ca, pe masura ce a avansat cercetarea, inspectorii de concurenta au constatat ca lucrurile sint mai complicate si au nevoie de mai mult timp, dar si de documentatie suplimentara.
PETROM si Rompetrol, concurenti si in Moldova
Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, declara ca nu este vorba despre o intirziere, dar este un caz complex ce trebuie analizat cu mare atentie pentru a se lua o decizie corecta.
Atit PETROM, cit si Rompetrol detin benzinarii in Republica Moldova si desfasoara activitati in zona Marii Caspice, mai precis in Kazahstan.
Concurenta cea mai mare intre cele doua companii este pe piata distributiei de carburanti din Republica Moldova, unde atit PETROM, cit si Rompetrol vor sa-si dezvolte afacerile.
Preluarea PETROM face pa