Una din preocuparile parlamentarilor atat din actuala legislatura, cat si din cea trecuta a fost sa initieze proiecte de lege prin care instituiau diverse sarbatori, multe dintre ele cu statut de zile nelucratoare. Unele au fost adoptate, altele au fost respinse sau isi asteapta soarta prin sertarele Parlamentului.
ALESII MUNCESC 20 DE ZILE PE AN
Fata de restul celor platiti de stat, parlamentarii au doua vacante foarte lungi pe an: intre 1 iulie si 1 septembrie vacanta de vara si intre 20 decembrie si 1 februarie vacanta de iarna. Asadar din cele 365 de zile ale anului, raman 261. Senatorii si deputatii nu au insa nici saptamana la fel de lunga ca restul salariatiilor statului.
Ei lucreaza la Parlament de luni pana joi, iar vinerea ar trebui sa activeze in teritoriu, ceea ce nu se intampla, dovada rata mica de notorietate a alesilor si cota mica de incredere in ei. Asadar cu trei zile pe saptamana scazute, raman muncite 157 de zile. Si in acestea, parlamentarii muncesc de fapt cateva ore pe zi. De exemplu, luni un senator vine la lucru la ora 14.
00, cand sunt sedintele grupurilor parlamentare si pleaca la ora 18.00 cand se inchide sedinta de plen. La interpelari nu raman decat vreo cinci senatori. Marti si miercuri comisii. Incep la 9.00, se temina pe hartie la ora 13.00, in realitate nu tin atat. Joi, sedinta de plen de la 9.00 la 13.00, de cele mai multe ori se termina la 11.00.
Asadar, intr-o saptamana un senator munceste cel mult 16 ore, doar doua zile deci. In felul acesta numarul de zile lucrate pe an ajunge la...20.
Acum doi ani, Parlamentul a adoptat o lege prin care se declara ziua de 22 decembrie “Ziua Libertatii Romaniei“. Actul normativ a fost facut de Guvern si prevede ca Guvernul Romaniei, autoritatile publice centrale si locale vor organiza activitati festive pentru marcarea acestui eve