Proprietarul RAFO Onesti propune creditorilor transformarea datoriilor in actiuni si revenirea statului in pozitia de actionar majoritar pentru o perioada de tranzitie. RAFO are, la aceasta data, datorii de peste 18.500 de miliarde lei, din care aproape 10.000 de miliarde sint restante catre stat.
Cu alte cuvinte, Balkan Petroleum vrea sa scape rafinaria din faliment cu mina statului, dar fara sa piarda afacerea, in planul de reorganizare fiind propuse pastrarea managementului si o clauza privind posibilitatea de rascumparare a actiunilor de la stat.
Pe linga planul de reorganizare, proprietarul RAFO se gindeste si la fuziunea cu CAROM Onesti, primul pas fiind cumpararea actiunilor detinute la CAROM de omul de afaceri Ovidiu Tender. Data si valoarea tranzactiei nu au fost dezvaluite.
Pentru a scapa de cele peste 18.500 de miliarde lei datorii, Balkan Petroleum, proprietarul cu acte al RAFO Onesti, a inaintat tribunalului un plan de reorganizare a societatii prin care creditorii rafinariei ar urma sa devina actionari ai acesteia.
Aceasta varianta ar indeparta amenintarea falimentului, o solutie care produce pierderi tuturor partilor implicate, creditori sau debitori, au lasat sa se inteleaga ieri managerii RAFO. Cota de participare la noul actionariat ar urma sa fie stabilita in functie de suma pe care o au de incasat creditorii.
Statul, actionar majoritar “de tranzitie”. Din calculele facute de conducerea rafinariei, in urma conversiei datoriilor in actiuni, statul ar reveni in pozitia de actionar majoritar, in timp ce restul creditorilor ar ramine cu o cota de aproximativ 38%.
Balkan Petroleum ar vrea sa asigure in continuare managementul RAFO si, mai mult decit atit, sa aiba drept de preemptiune la rascumpararea actiunilor, adica sa-si poata recapata afacerea dupa citiva ani de “convietuire” cu statul