Problemele semnalate in unitatile din industria alimentara din Romania au intrat si in vizorul Comisiei Europene, care, in Raportul de tara, a facut referiri la intarzierile inregistrate in implementarea sistemelor de calitate in industria alimentara. De asemenea, Romania nu este in grafic in ceea ce priveste inregistrarile cabalinelor.
„Expertii europeni au atras atentia asupra intarzierilor inregistrate in reorganizarea unitatilor din industria alimentara, mai ales in unitatile de procesare si abatorizare“, a declarat Liviu Harbuz, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Numarul societatilor din industria alimentara care au solicitat perioade de tranzitie pentru restructurare se ridica la 56 din 560.
Harbuz sustine ca, in ultima perioada, numarul societatilor care au depus planuri de modernizare si restructurare s-a dublat, fiind optimist in privinta numarului de unitati autorizate la 1 ianuarie 2007. In sectorul industriei alimentare, tara noastra a obtinut, in cadrul negocierilor de aderare, o perioada de tranzitie de trei ani pana la 31 decembrie 2009.
In ceea ce priveste identificarea cabalinelor, potrivit presedintelui ANSVSA, s-au identificat doar 25% dintre cei peste 845.000 de cai a caror circulatie trebuie monitorizata. Astfel, pana in momentul de fata, s-au identificat 15-17.000 de cai.
Harbuz sustine ca motivul intarzierilor consta in sumele mari pe care proprietarii de animale trebuie sa le plateasca pentru achizitionarea de cipuri necesare procesului de inregistrare a cabalinelor. Costul un microcip poate ajunge pana la 500.000 de lei.
Agentia Nationala Sanitar-Veterinara a solicitat Guvernului 62 de miliarde de lei pentru a sprijini financiar proprietarii de cabaline, in vederea achizitionarii de cipuri.
„Am solicitat, printr-o ordonanta d