Bancile comerciale ar fi avantajate de o preschimbare imediata a bancnotelor actuale cu cele noi, fara ca acele doua cupiuri sa circule in paralel o perioada indelungata, a declarat, ieri, directorul general adjunct al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.
"Propunerea noastra prevede o perioada de tranzitie, in care poti plati cu moneda veche, dar sa fie puse in circulatie numai bancnote noi. Adica, banii preschimbati sa nu se mai intoarca", a spus Negritoiu, in cadrul unei conferinte de presa organizata pentru a marca zece ani de prezenta ING pe piata autohtona.
La data de 1 iulie 2005, moneda nationala va fi denominata astfel incit 10.000 lei vechi aflati in circulatie la acea data vor fi schimbati pentru 1 leu nou, care se va diviza in 100 bani.
Intrebat despre posibilitatea punerii in practica a propunerii oficialului ING, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, ne-a declarat ca toate etapele denominarii monedei nationale sunt reglementare de lege. "Unde-i lege nu-i tocmeala", a precizat Vasilescu.
Legea aprobata de Parlament stabileste o perioada de tranzitie de 18 luni in care cele doua tipuri de bancnote vor circula in paralel. De asemenea, preturile vor fi afisate in mod obligatoriu, in ambele valori, incepand cu patru luni inainte de momentul denominarii.
Oficialul ING Bank recunoaste ca in formula unei perioade scurte de tranzitie, adoptata de tarile europene la introducerea euro, consturile imediate de emisiune vor fi mai ridicate pentru BNR.
Totodata, Negritoiu a precizat problemele care pot aparea in cazul unei perioade lungi de circulatie in paralel a vechilor si noilor cupiuri: bancile vor fi obligate sa-si inregistreze evidentele in doua sisteme si sa-si adapteze programele informatice. In acelasi timp, va fi posibila eliberarea de numerar de la bancomate doar intr-una din va