Printre problemele Romaniei, mentionate in raportul de tara al Comisiei Europene, se numara la capitolul Agricultura neindeplinirea programului de implantare a cipurilor la cai si pasaportul pentru vaci. Conform normelor europene, proprietarii de bovine trebuie sa intocmeasca pentru acestea un document de identificare a animalelor care sa contina un cod de bare si un numar unic.
De asemenea, proprietarii cailor sunt obligati sa cumpere un microcip care nu costa mai mult de 200.000 de lei, si sa-l implanteze animalului. Nu este vorba doar de caii de rasa, ci de toate cabalinele, inclusiv cele de la carutele tiganilor. Acestia protesteaza, spunand ca abia gasesc bani de mancare si ca nu le trebuie microcipuri.
Agentia Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) cauta o solutie pentru ca statul sa subventioneze costul microcipurilor, dar, deocamdata, nu stie nici macar de cati bani are nevoie. In evidentele veterinarilor sunt inscrisi 845.000 de cai, dar ramane necunoscuta cifra cailor detinuti de tigani, care nu prea trec pe la veterinar.
Desi de patru ani se tot discuta despre pasaportul si cercelul pentru vaci, primelor bovine- circa 20 de animale - li s-a bagat cercelul in ureche abia zilele trecute. Iar identificarea ovinelor, caprelor si suinelor va incepe de abia luna aceasta.
"Implantul este necesar pentru a controla mai bine bolile animalelor si pentru a gasi rapid vita care ne-a infectat, in cazul in care se intampla sa ne serveasca la restaurant o friptura care ne-a imbolnavit", explica specialistii veterinari. Nici controlul riscului de imbolnavire in unitatile alimentare si de productie nu e vazut cu ochi buni in raportul european.
Asta deoarece, conform reprezentantilor ANSVSA, Agentia nu a ajuns inca sa faca asemenea controale in restaurante si in alte unitati de aliment