Desi Raportul de tara dat recent publicitatii avertizeaza asupra posibilitatii pierderii de catre Romania a unor fonduri SAPARD, reprezentantii Agentiei SAPARD au tinut ieri sa precizeze ca lucrurile nu stau chiar asa. "Nu vom fi in situatia de a returna fonduri Comisiei Europene.
Romania va absorbi integral toate fondurile SAPARD care trebuie cheltuite in acest an", a declarat ieri, optimist, Gheorghita Corbu, directorul general al Agentiei SAPARD, adaugand ca gradul de absorbtie a fondurilor comunitare a ajuns la 91 la suta. Si aceasta cu toate ca, in urma cu numai doua luni, acesta era de doar 43 la suta.
"Se mai intampla si minuni", a venit explicatia naucitoare a directorului SAPARD.
Solicitat totusi sa motiveze cum s-a reusit in doua luni ce nu s-a reusit in doi ani, de cand a demarat efectiv Programul SAPARD, acesta a venit cu cateva motivatii de genul "vremea buna care ne-a ajutat", "transparenta totala", "intarirea capacitatii administrative", ultimul argument facand insa, culmea, parte chiar dintre recomandarile din Raportul de tara privind SAPARD.
Corbu a recunoscut ca ritmul heirupist in care s-au realizat unele lucrari, in special in domeniul infrastructurii rurale, s-ar putea sa creeze "surprize", cu privire la durabilitatea lucrarilor. Deja au aparut informatii potrivit carora unele drumuri pietruite realizate cu bani europeni risca sa fie afectate de primele ploi de toamna.
"Este posibil sa fie cazuri, este posibil sa avem si probleme. Termenul de garantie al lucrarilor este de doi ani, timp in care, daca se intampla ceva, constructorul este cel care raspunde", a spus Corbu.
Pe de alta parte, oficialul SAPARD a aratat ca agentia a identificat situatii de conflict de interese in cazul a circa 220 proiecte, iar Parchetul National Anticoruptie (PNA) desfasoara cercetari in noua dosare