Pentru fiecare dolar pe care Romania l-a castigat din privatizare in ultimii opt ani, statul a cheltuit din banii contribuabililor aproximativ 5,6 dolari cu ajutoarele de stat pentru redresarea marilor companii cu probleme financiare.
In perioada 1996-2003, din bilanturile de activitate ale institutiilor care s-au ocupat cu privatizarea reiese ca suma totala incasata de stat in urma privatizarilor se cifreaza la aproximativ 2,8 miliarde de dolari.
Tot in aceeasi perioada de referinta, din datele Consiliului Concurentei, bugetul statului a fost „subtiat“ cu aproximativ 15,8 miliarde de dolari reprezentand ajutoare de stat.
In calcul nu au fost luate si fondurile denumite generic „subventii“ pe care statul roman le-a acordat in diverse sectoare economice considerate cu probleme pana in 1996. In legislatia romaneasca, termenul de ajutor de stat a fost introdus de abia in 1995. De asemenea, in acest interval, nu prea au existat nici privatizari.
Astfel, daca s-ar lua in calcul si perioada „romantica“ in care a functionat inca economia centralizata, nota de plata pentru fiecare dolar „obtinut“ s-ar putea dovedi chiar mai mare.
In timp ce in medie, anual, Romania a acordat in jur de 6-7% din produsul intern brut pentru a sprijini financiar marile companii falimentare, in statele membre ale Uniunii Europene ponderea ajutoarelor de stat in PIB nu depaseste 0,4-0,5%.
„In momentul de fata, in statele membre ale Comunitatii Europene se acorda in jur de 0,4-0,5% din PIB, in conditiile in care PIB-ul lor pe cap de locuitor este de 20 de ori cat cel din Romania“, ne-a declarat Constantin Ciutacu, vicepresedinte in cadrul Consiliului Concurentei.
Potrivit acestuia, in Romania, valoarea ajutorului de stat pe cap de locuitor ajunge in medie la aproximativ 2-300 de euro pe an.
Din declaratia oficialului se poat