Banca Nationala are de astazi o noua conducere. Guvernatorul Mugur Isarescu isi pastreaza functia, in timp ce majoritatea membrilor din Consiliul de Administratie sunt noi in BNR.
Noul Consiliul de Administratie al BNR, aprobat de Parlament saptamana trecuta, si-a intrat de astazi in atributii. Mugur Isarescu isi pastreaza functia de guvernator si asigura si conducerea Consiliului de Administratie.
El va fi secundat de Florin Georgescu, care a fost numit prim-viceguvernator si vicepresedinte al Consiliului de Administratie, si de doi viceguvernatori in persoana lui Eugen Dijmarescu si a lui Cristian Popa. Din conducerea BNR mai fac parte, ca membri, Silviu Cerna, Agnes Naghy, Napoleon Pop, Maria Ene si Virgiliu Stoenescu.
TINTE PRECISE. In fata noului Consiliu de Administratie stau cateva obiective importante care vor trebui realizate in urmatorii ani. Trei dintre ele sunt cruciale pentru economia romaneasca: trecerea la leul greu, reducerea inflatiei si liberalizarea totala a contului de capital.
Inflatia va trebui sa ajunga la nivelul din Uniunea Europeana, de 2%-3%, si pentru atingerea acestui nivel sunt necesari intre 3-5 ani, a opinat Mugur Isarescu dupa audierea sa in Comisiile parlamentare de buget-finante.
PRIMUL OBIECTIV
Obiectivul prioritar al Bancii Nationale pentru anul viitor va fi denominarea monedei nationale.
Leul greu, obtinut prin taierea a patru zerouri din coada monedei nationale, este prevazut a intra pe piata incepand cu prima zi a anului viitor. Totusi, el va merge in paralel cu banii vechi, o perioada mai lunga de timp pentru ca oamenii sa se obisnuiasca cu noile monede. Isarescu a apreciat ca trecerea la leul greu inseamna "pavarea" drumului catre euro.
Banca Nationala are de astazi o noua conducere. Guvernatorul Mugur Isarescu isi pastreaza functia, in tim