Inca din timpurile biblice, meseria de vames era privita cu suspiciune. Exponentii acestei profesiuni, nu intotdeauna de onoare, erau etichetati drept vanduti, abuzivi, apti sa ia si ultimul ban al celor aflati in nevoie. Asta, in timp ce indivizii avuti erau lingusiti si acoperiti, caci se aplica eternul proverb cum ca "daca nu curge... pica".
Astazi, situatia pare a se fi schimbat, dar ramane de vazut daca este doar aparenta sau chiar realitate.
Coruptia din cadrul vamilor romane nu mai este de mult o noutate. Acesta este si motivul pentru care ministrul de resort, anume Ionel Blanculescu, a lansat o serie de afirmatii care ar trebui sa ne convinga ca nici un individ ce face parte din corpul vamesilor nu va mai avea viata usoara daca este pus pe fapte mari, adica pe imbogatire fara forme legale.
Suspiciunile ce planeaza asupra corpului vamesilor sunt intretinute si accentuate si de faptul ca salariul lor este pe undeva in partea de jos a grilei celor ce tin de mult prea epuizatul buget de stat. Si totusi, cu toate vicisitudinile si meandrele existentei de vames, uneori mai rasar vilute, masini etc. care cu greu ar putea fi justificate in cazul unui control la sange.
Din acest motiv, statul s-a gandit sa isi usureze munca, prin obligativitatea prezentarii declaratiilor de venit, facute publice pe site-ul oficial al Directiei Generale a Vamilor, anume www.customs.ro. Din curiozitate si nu numai, am explorat si noi adresa cu pricina pentru a vedea cam care este situatia finantelor celor ce ne vamuiesc de o buna bucata de timp.
Lista lui Vamesh
Desi documentele aflate pe site-ul amintit sunt postate in ordine alfabetica, din respect pentru functie inauguram analiza cu capul vamilor bacauane, Vasile Soiman. Averea declarata si postata