Specialistii BitDefender au alcatuit un top al virusilor din acest an, care releva diverse variante de Netsky si Bagle luptand pentru locurile fruntase. De altfel, creatorii acestor doi virusi au fost foarte prolifici, pana in prezent inregistrandu-se nu mai putin de 30 de variante de Netsky (de la Win32.Netsky.A@mm pana la Win32.Netsky.AD@mm) si 47 de Bagle (de la Win32.Bagle.A@mm pana la Win32.
Bagle.AU@mm).
O cauza care a condus la aceasta rata apreciabila a infectiilor o reprezinta „reprofilarea” hackerilor catre virusi tot mai periculosi. Acestia prefera sa creeze virusi de tip worm (vierme), renuntand treptat la virusii de tip mass mailer.
Explicatia este destul de simpla: virusii de tip vierme exploateaza problemele de securitate ale Windows si pot infecta un computer fara sa mai fie nevoie de interventia utilizatorului, ci doar de un computer al carui sistem de operare nu a fost updatat. Asta inseamna ca infecteaza computerul fara sa mai fie nevoie ca utilizatorul sa deschida un fisier atasat unui mesaj e-mail.
Ca dovada, 75% din numarul total al virusilor identificati in 2003 erau de tip mass mailer (virusi care se raspandesc puternic prin intermediul mesajelor e-mail), iar 25% de tip vierme. Anul acesta, procentul viermilor a crescut la 35% din numarul total, in timp ce virusii de tip mass mailer reprezinta 65%.
Atat pentru utilizatorii individuali, cat si pentru companii, infectarea sistemului cu un virus comporta o serie de riscuri. Ca si pierderi directe, pot fi amintite sustragerea de informatii, secrete de serviciu si baze de date, dar si informatii deteriorate, distrugerea fisierelor sistem, blocarea conexiunilor mergand pana la stoparea activitatii.
Exista insa o serie de alte pierderi, indirecte, putin constientientizate de companiile romanesti: scaderea productivitatii, a vanzar