Conducerea UDMR nu mai are emotii pentru alegerile de luna viitoare: Opozitia nu a reusit sa se impuna ca organizatie concurenta. Piedicile legislative ticluite in parlament de PSD impreuna cu UDMR, dar si incapacitatea fondatorilor de a se pune de acord asupra unei strategii comune au facut ca UDMR sa-si mentina monopolul politic in maghiarime.
In lipsa unei alternative, cel mai probabil maghiarii vor vota listele UDMR care, desi rezultat al unor alegeri interne, sunt pline ochi de clientii politici ai liderilor Uniunii, cei care in ultimii ani le-au sustinut pe plan local interesele politice, impotriva Opozitiei, dar si economice.
Paradoxul face ca din promotor al democratiei liberale, cum era la inceputul anilor ’90 - ca discurs in favoarea drepturilor omului si ca organizare interna - UDMR sa ajunga captiva unor retele politico-financiare a caror miza este exclusiv perpetuarea puterii.
Comunitatea maghiara este astfel privata de dreptul de a alege, dar si de dreptul de a alege in cunostinta de cauza, pentru ca situatia presei de limba maghiara este foarte asemanatoare cu cea a presei de limba romana.
Ziaristii care indraznesc sa scrie despre afacerile si compromisurile liderilor UDMR sunt taxati ca tradatori ai comunitatii pentru ca, prin dezvalurile lor, ar compromite sansele UDMR de a intra in Parlament.
De remarcat ca multi dintre cei care sunt informati despre deturnarile de fonduri comunitare, sau actele de coruptie ale liderilor sprijina in continuare UDMR, din solidaritate sau din teama. In maghiarime functioneaza legea tacerii, iar cazul Csibi Istvan este relevant in acest sens.
Desi actele criminale ale lui Csibi Istvan erau cunoscute de cel putin patru ani, el a fost dat pe mana autoritatilor de-abia dupa ce au inceput sa sara in aer masini prin centrul orasului Miercurea Ciuc.