Salata multicolora
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 ardei rosu, 1 ardei galben, 1 ardei verde, 2 linguri ulei de masline, 3 linguri zeama de lamaie, 1 lingurita miere, piper macinat, sare.
Mod de preparare: Se curata ardeii si se taie fasii. Se aranjeaza - pe culori - pe un platou. Se amesteca uleiul, zeama de lamaie si mierea si se toarna peste ardei. Se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se patrunda o ora. Salata de ardei se serveste cu paine de casa (vatra) unsa cu unt.
Ardei umpluti cu piure de fasole alba
Ingrediente (pentru 8 portii): 4 ardei grasi galbeni, 250 g fasole alba fiarta si scursa, 4 linguri ulei de masline, 6 fire maghiran, 1 catel de usturoi, 1 lingura pasta de tomate, sare, 2-3 linguri pasta de masline negre, putin ulei pentru prajit maghiranul.
Mod de preparare: Se coc ardeii pe plita, se pun intr-o punga de plastic si, dupa ce s-au racit, se cojesc de pielita. Se taie ardeii in doua, se indeparteaza nervurile si semintele si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. Se freaca fasolea (sau se mixeaza) cu 2 linguri de ulei, se aleg frunzulitele de pe 3 fire de maghiran si se preseaza usturoiul curatat. Se amesteca piureul de fasole cu usturoiul, frunzulitele de maghiran si pasta de tomate si se gusta de sare. Se taie ardeii copti in bucati potrivite si se ung cu piureul de fasole. Pasta de masline se amesteca cu uleiul ramas, se ia din ea cate-o lingurita si se pune peste ardei. Firele de maghiran puse deoparte se prajesc in ulei, la foc potrivit, si se aseaza - ca decor - deasupra.
Ardei umpluti a la portugaise
Ingrediente (pentru 4 portii): 4 ardei grasi verzi, 125 g orez cu bob lung, 1 cutie sardele in ulei (90 g), 1 borcanel capere (35 g), 1/2 legatura patrunjel verde, 1/2 lamaie, sare, 2 linguri ulei de masline, 300 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa).