Retragerea fostului lider PNL, Theodor Stolojan, din cursa "prezidentialelor" a starnit cele mai aiuritoare comentarii. "Scenariu", "santaj", "lovitura data pe la spate" etc. au fost cele mai frecvente titluri din presa cotidiana.
In fapt, d-l Stolojan s-a retras din doua motive conjuncte: sanatatea sa precara si presiunea psihica exercitata asupra sa de adversari (PSD + media infeudata), inclusiv printr-un fel de santaj cu dezvaluiri murdare, despre implicarea lui in afaceri oneroase (Megapower) sau despre maladiile sale trecute. D-l Stolojan nu era facut pentru stilul politic dambovitean, in care nu competenta conteaza, ci detinerea de "dosare", agresivitatea de grup, relatiile cu Serviciile Secrete s.a.m.d. Intr-o campanie deliberat negativa, organizata de partidul guvernamental, fostul lider PNL-ist incepuse sa stagneze la un nivel procentual de impact, ce facea nesigura chiar intrarea lui in "finala" prezidentialelor. Amatorii de scenarii au socotit ca acesta ar fi motivul rocadei in alianta D.A., mai ales ca, de mai multa vreme, in mediile politice se considera ca bataiosul primar al Capitalei, Traian Basescu, este mai potrivit pentru confruntarea cu "arogantul" Adrian Nastase. "Scenaristii" nu au realizat deocamdata ca, daca operatiunea ar fi fost planificata, rocada chiar ar fi fost completa, adica Theodor Stolojan ar fi ramas la conducerea PNL si ar fi candidat la functia de prim-ministru, pentru care era mult mai potrivit. D-l Stolojan s-a retras demn, ca un om care nu mai putea rezista.
Desemnarea lui Traian Basescu drept candidat la presedintie al Aliantei D.A. a fost o consecinta fireasca. PNL nu are alta personalitate de ponderea lui Stolojan care sa-i fie opusa. Noul presedinte al partidului, d-l Calin Popescu-Tariceanu, este mai putin cunoscut si pare recomandat, mai degraba, pentru functia de sef al Executivului. O comparatie cu "meg