Din ce in ce mai multi cunoscuti, oameni de afaceri, dar si politicieni ori reprezentanti ai corpului diplomatic ma intreaba cine cred eu ca va castiga alegerile. Adrian Nastase sau Traian Basescu? Alianta DA sau PSD+PUR? Sunt silit de imprejurari sa ridic din umeri. Si refuz politicos dar ferm sa ofer un prognostic.
Este pentru prima data, dupa 22 decembrie 1989, cand ma abtin, amanand pana in ultima clipa o proiectie de acest fel asupra viitorului. In paranteza fie spus, dincolo de obligatiile pe care le am, ca analist politic, fata de cititorii acestui ziar, lansarea de prognoze cu grad mic de risc este pentru mine o placere. Un fel de hobby.
De aceea, nu ascund nici faptul ca am facut unele pariuri cu prietenii apropiati. Am mai si pierdut, dar pe cele mai multe le-am castigat. Acum, imi este cu neputinta sa adun mere cu pere si sa scot din palarie un rezultat in care eu insumi sa cred. Probabil, multe dintre semnele de intrebare pe care le am se vor risipi in urmatoarele doua saptamani.
Deocamdata, insa, fac inventarul a ceea ce nu poate fi usor evaluat.
Cristian Parvulescu, care, dincolo de meritele incontestabile pe care le are in dezvoltarea societatii civile romanesti, este si un analist politic de exceptie, a lansat o tema interesanta, intr-un dialog purtat despre alegeri la Realitatea TV, in emisiunea lui Razvan Dumitrescu.
Punand in balanta avantajele si dezavantajele diferitelor formatiuni politice, Parvulescu a vorbit despre pozitionarea PSD in teritoriu. Si nu intamplator. Baza logistica care poate asigura succesul in alegerile parlamentare si prezidentiale este puterea reala pe care o formatiune politica o are in timpul campaniei electorale. Din aceasta perspectiva, PSD dispune de o administratie centrala.
Prin simplul fapt ca se afla la guvernare.
Ceea ce inseamna ca, s