Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a declarat ca SUA ar putea incepe retragerea trupelor din Irak imediat dupa alegerile din aceasta tara, programate in ianuarie 2005.
Declaratia a fost facuta in cursul unei vizite surpriza la o baza aeriana din vestul Irakului, in fata a 2000 de puscasi marini si reluata la Kirkuk, intr-o discutie cu 4 ofiteri de rang inalt din noua armata irakiana. Conditia pentru eventuala retragere este ca guvernul irakian sa stabilizeze tara, iar trupele Bagdadului sa preia treptat tot mai multe din sarcinile Coalitiei.
"Suveranitatea fara posibilitatea de a conferi protectie nu e suveranitate", a declarat Rumsfeld, insistand ca America a pus deja bazele securizarii tarii, iar restul depinde de guvernul irakian. in cursul vizitei de 12 ore, a sasea de la declansarea interventiei americane, secretarul Apararii a evitat un raspuns privind un calendar precis al retragerii.
El a afirmat numai ca totul "depinde de situatia securitatii din tara". Rumsfeld a mai spus ca se asteapta la o sporire a violentelor in Irak pe masura apropierii alegerilor, dar nu a vrut sa confirme zvonurile din presa americana privind o suplimentare temporara a contingentului american, in cele trei luni ramase pana la alegeri.
Pe langa sustinerea autoritatilor de la Bagdad in vederea reluarii controlului asupra oraselor ravasite de violente, principalul obiectiv militar al SUA in Irak vizeaza antrenarea a inca 45.000 de soldati irakieni pana la inceputul anului viitor. Acestia urmeaza sa se adauge celor 100.000 aflati deja in serviciu.
Numai dupa atingerea acestui tel imediat ar putea fi elaborate planuri concrete de retragere treptata a celor 135.000 de americani si 22.000 de soldati din alte tari. Comentatorii nu se asteapta, insa, ca trupele SUA sa paraseasca prea curand Irakul, nu in urmatorii ani,