Noroc ca m-a obligat meseria sa analizez ofertele electorale ale partidelor, caci astfel am aflat ca voi fi un pensionar fericit! De la 1 ianuarie anul ce vine ma ajunge sorocul sa-mi depun dosarul de pensionare.
Si m-am bucurat foarte ca, indiferent care dintre cele doua principale grupari politice va castiga alegerile, voi beneficia de o pensie substantial – si neasteptat – sporita fata de cea posibila in prezent.
Potrivit promisiunilor electorale ale celor doua principale grupuri politice, in 2008 pensia medie ar urma sa fie de 100-110 euro (diferenta fiind derizorie in domeniu intre cele doua oferte electorale). Ceea ce inseamna ca din viitoarea mea pensie, care va fi probabil ceva peste medie, se va si putea trai.
Din nefericire, meseria pe care inca o practic m-a impins sa vad si cum sta treaba cu cifrele! Precum Toma necredinciosul, nu ca neaparat n-as fi crezut, dar m-am apucat sa cercetez! Nu de alta, dar ceea ce stiam eu era ca sistemul de pensii se confrunta mai degraba cu falimentul decat ca ar fi in stare sa finanteze masive cresteri ale pensiilor, oferind astfel si posibilitatea de a trai decent
membrilor sai. Stiam ca se afla intr-o situatie precara in urma politicii nesabuite a tuturor guvernarilor postdecembriste care, pentru a nu trimite oamenii in somaj, i-au scos anticipat la pensie, vulnerabilizand astfel pana la riscul de colaps sistemul de pensii care s-a trezit cu mult mai multi beneficiari decat contribuenti.
Pentru a se ajunge la o pensie medie de 100-110 euro, pe cat au prevazut PSD si respectiv PNL-PD, ar trebui sa se inregistreze o crestere de 50%-60% fata de nivelul din prezent. Pentru a se obtine o crestere de 50%-60% in patru ani ar fi nevoie de o crestere medie anuala de 12%-13%, practic imposibil de finantat.
Caci pentru a putea finanta o asemenea crestere a pensiilor a