La mijlocul anului 2003, in Romania a patruns un nou Program SAPARD, in valoare de 153 milioane de euro, pentru imbunatatirea si revigorarea agroturismului romanesc.
Programul SAPARD este un instrument financiar oferit de Uniunea Europeana pentru a ajuta statele candidate sau tarile care si-au depus cererea de aderare la Uniunea Europeana in procesul de pre-aderare in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale. Pentru acestea, Romania a primit peste 150 de milioane de euro. Programul este impartit in 6 masuri: Masura 1.
1 - Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole ", Masura 2.1 - "Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, Masura 3.1 - Investitii in exploatatii agricole, Masura 3.4 - Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative, Masura 4.1 - Imbunatatirea pregatirii profesionale si Masura 4.
2 - Asistenta tehnica pentru obtinerea unui credit SAPARD.
Dintre acestea, pentru micii producatori cea mai avantajoasa este Masura 3.1, care permite investirea intr-o noua afacere in domeniul agricol sau agroturistic.
Proiectele din cadrul acestei masuri sunt considerate a fi investitii generatoare de venituri si se refera la aproape orice activitate in domeniul culturilor de camp, serelor, fermelor de animale sau pasari, pomicultura, viticultura sau horticultura. In cadrul acestui program vor putea fi finantate proiecte a caror valoare totala eligibila este cuprinsa intre 10.000 si 500.000 de euro.
Din aceasta suma 50 la suta e contributie privata si 50 la suta contributie publica, din care 75 la suta contributie SAPARD, iar 25 la suta din bugetul national. Persoana care solicita un asemenea imprumut nerambursabil trebuie sa fi