In ciuda finantarii cu bani publici, reciclarea deseurilor PET nu este inca o afacere profitabila, din cauza sistemelor rudimentare de colectare. Totusi exista concurenta, firmele implicate mizand pe faptul ca dezvoltarea acestei piete este "sigura".
Fondul de Mediu a strans aproximativ 1.400 miliarde lei de la cei peste 12.000 de agenti economici care au cotizat din anul 2002 incoace, potrivit datelor Administratiei Fondului de Mediu (AFM).
Reprezentantii AFM au raspuns astfel la "reclamatiile producatorilor de ambalaje privind transparenta in cheltuirea unor bani pe care ei ii aduc la acest fond", spune Cristian Parvan, presedintele firmei de consultanta CMP Cons.
SUBVENTIA. Administratia Fondului de Mediu da firmelor care se ocupa de reciclare alocatii nerambursabile de 9.600 de lei/kg de deseu de ambalaj PET (sticlele din material plastic pentru bauturi). Dupa aprobarea din iunie a normelor metodologice de aplicare a HG 148/2004, s-au incheiat trei contracte de finantare in valoare de peste 57 de miliarde de lei.
Acestia sunt bani pe care firmele de reciclare ii dau mai departe colectorilor care le aduc deseurile pentru prelucrare, caci unul dintre secretele afacerii este felul in care se infiinteaza si se dezvolta reteaua de colectori.
INVESTITIA. "Ne-am apucat de aceasta afacere si am investit pana acum circa 2 milioane dolari in tehnologie si spatii de depozitare, pentru ca este sigur una de viitor. Profiturile sunt aproape nule, dar este bine sa fii printre primi pe piata", spune George Fratila, director comercial al Greentech Buzau, care a convins AFM sa semneze un contract in valoare de 25 miliarde lei.
Prima tragere, de 1,78 miliarde lei, a fost deja efectuata. Societatea va mai investi alte 2-3 milioane de dolari tot in tehnologie. Genial Company din Oltenita a obtinut de la AFM un con