Podgorenii vrinceni sint revoltati ca trebuie sa vinda strugurii cu preturi cuprinse intre 2.000 si 7.000 de lei pe kilogram, bani cu care nu reusesc sa-si acopere nici macar cheltuielile. Acestia afirma ca, din punct de vedere cantitativ, recolta a fost buna anul acesta, dar strugurii sint
Vremea ploioasa si temperaturile scazute din ultima perioada au afectat productia de struguri
Podgorenii vrinceni sint revoltati ca trebuie sa vinda strugurii cu preturi cuprinse intre 2.000 si 7.000 de lei pe kilogram, bani cu care nu reusesc sa-si acopere nici macar cheltuielile. Acestia afirma ca, din punct de vedere cantitativ, recolta a fost buna anul acesta, dar strugurii sint prea acri pentru a se obtine un vin de calitate.
Aproape oriunde mergi in Vrancea intilnesti siruri de carute, masini si tractoare incarcate cu struguri, indreptindu-se spre centrele de vinificatie. Oameni cu fetele crispate si arse de soare asteapta sa predea recolta pentru care au muncit inca din februarie. Preturile se stabilesc in functie de cantitatea de zahar din struguri si sint aceleasi la toti achizitorii: intre 2.000 si 7.000 de lei kilogramul, mult mai mici decit anul trecut. Banii sint foarte putini, motiv pentru care taranii sint revoltati. ?Noi? stam tot anul sub butucul de vie, nu mai cistigam nimic. Ce sa fac eu cu 2.000 de lei?! Niciodata n-a costat un kilogram de struguri trei sferturi dintr-un ou?, a spus cu amar Gheorghe Crivina, din Cirligele. ?Mi se pare ca am muncit degeaba! Preturile din toamna asta sint falimentul viticulturii vrincene. Trebuia sa iau macar 6.000 de lei pe kilogram ca sa scot cheltuielile. La anul las via pirloaga?, ne-a declarat Constantin Stoica, producator din Focsani. La un centru de achizitie din Cimpineanca, aceeasi nemultumire domnea printre cei de la coada. ?E curata bataie de joc! Au afisat pretul de 4.000 de lei, care