Cel mai adesea, barul este practicat in contextul unei bucatarii deschise spre camera de zi. Bucatariei de tip american i se preteaza foarte convenabil un astfel de element ce individualizeaza cele doua zone distincte functional (bucatarie/living) si care, totodata, face o intermediere ambientala intre acestea.
In functie de disponibilitatea incaperii, respectiv de spatiul avut la dispozitie si de organizarea sau nu a unui loc de servit masa, barul poate prelua functia de sector dinning. In acest caz, corpul de mobilier se realizeaza fie cu un blat mai lat, corespunzator necesitatilor de servire a mesei, fie cu un blat inferior, practicat pe una dintre laterale. In functie de preferintele de confort, barul va fi accesorizat exclusiv cu scaune-tip, inalte, sau va dispune si de scaune obisnuite, aferente unui al doilea blat coborit. Acest blat suplimentar, orientat de preferinta inspre bucatarie, exista atit in varianta fixa, cit si mobila (picioare de sprijin cu role), cu retragere culisanta sub planul superior al barului; se economisesc astfel spatii de manevra si circulatie.
Dispunere in living
Cind se doreste dispunerea in cadrul livingului, barul se constituie intr-un sector suplimentar de conversatie si primire, permitind crearea a doua grupuri de dialog (sectorul mai confortabil, al canapelei cu fotolii, fiind rezevat doamnelor, iar barul fiind locul agreat de domnii aflati in vizita).
Variantele de proiectare a barului sint diverse, de la o conformatie sumara, la una mai elaborata. Prin functia sa, barul presupune o pozitionare intimizata si care sa nu incomodeze circulatia. Poate fi realizat sub forma unui simplu blat, eventual batant, alipit unui perete sau, si mai placut, in prelungirea glafului ferestrei. O alta varianta de pozitionare este cea a valorificarii unui colt al camerei, oricum dificil de amenajat.
Posi