La numai o zi dupa declaratia presedintelui Federetiei Sindicatelor din Alimentatie conform careia preturile la alimente vor creste cu 10 la suta in perioada urmatoare din cauza majorarii preturilor la combustibili si energie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a iesit la rampa sustinand ca romanii n-ar trebui, sub nici o forma, sa plateasca mai mult pentru mancare intr-un an in care productia
agricola a atins niveluri record. "Acum furajele sunt mai ieftine. Orice crestere a pretului la carburanti va fi suplinita de scaderea pretului la furaje, care va determina mentinerea costului de productie. Nu vor creste preturile ca urmare a cresterii pretului la combustibil", a afirmat Daea.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, combustibilii reprezinta 5 la suta din costuri la produse precum carnea, ouale si laptele, in timp ce furajele detin o pondere de circa 70 la suta. Declaratia recenta a ministrului Daea a impartit patronatele din alimentatie in doua tabere.
Din prima tabara fac parte Rompan - patronatul din panificatie, ARC - Asociatia romana a carnii si Uniunea crescatorilor de pui din Romania, care sunt cu totul de acord cu declaratiile ministrului Daea, sustinandu-l cu declaratii cu vadita tenta politica.
La polul opus se afla patronatele din ulei si lapte, care nu exclud majorari de preturi in perioada urmatoare, cu procente mai mici insa decat cele anuntate de sindicate. Astfel, la ulei putem fi siguri ca preturile nu vor creste cu 10 la suta. "Fata de anul trecut, au crescut preturile la materiile prime. O cifra clara o sa avem la sfarsitul lunii, cand producatorii comunica pretul mediu.
Daca producatorii vor hotari o crestere a preturilor, aceasta va fi sub 10 la suta", ne-a declarat Viorel Zichil, reprezentantul patronatului din ulei. Si la produsele lactate este posibila o crestere a