Dintre abuzurile savarsite de regimul comunist, confiscarea obiectelor de valoare - de la cele de arta la bijuterii - a fost insotita de una dintre cele mai urate forme de persecutie. Oponentii erau dusi la centrul de reeducare al Securitatii din Pitesti, unde erau torturati pana cand divulgau obiectele "detinute" si locul in care erau ascunse.
Banca Nationala este astazi singura institutie care detine o evidenta exacta. Deci, singura institutie in care mostenitorii celor pagubiti isi pun speranta ca va face dreptate.
Trei zile si trei nopti de tortura la Militie
In Muscel, salba era zestrea cea mai de pret a unei fete. Prin mostenire, o astfel de salba a apartinut Adelei Cernat, fiica generalului Cernat. Mai departe, a fost mostenita de baiatul ei, ofiter de cariera, locotenent in timpul primului razboi mondial si fost prefect de Alba. Din motive politice, acesta a fost ridicat de pe strada, in 1950, si dus la Canal, unde a si murit.
Familia, sotia si cei doi copii, au aflat abia dupa ani de zile. Nevasta a ramas singura la Campulung, fara nici un venit, fiindca pensia de urmas, de 300 lei pe luna, a primit-o abia in '64. Copiii plecasera la studii, in Capitala. Femeia se intretinea vanzand cate un banut din salba mostenita. Asa s-a aflat ca detine aur si a fost turnata.
"In '66", isi aminteste fiul ei, Ioan Nicolau, acum in varsta de 76 de ani, "au luat-o si au dus-o la Militia Economica din Pitesti. Trei zile si trei nopti au batut-o incontinuu. Conditia ca sa nu fie condamnata era sa divulge locul in care era ascunsa salba. Pana la urma a recunoscut tot, saraca". Salba fusese ascunsa in pivnita casei si zidita intr-un perete, pentru zile negre.
A fost topita de comunisti in 1970. "Mama a tinut secreta toata povestea torturii ei pana in ultimele zile ale vietii, de teama sa nu ma indarjeasca, sa ma razbun