Parintii pot alege numele copilului din cele aproape 7.000 de pe lista aprobata de guvern, dintre care aproximativ 3.000 sint pentru baieti, iar 4.000 pentru fete. Citeva nume etnice, cum ar fi Ali sau Hassan, au fost adaugate recent. Pentru a folosi un nume original, parintii trebuie sa trimita o cerere instantelor abilitate. Potrivit statisticilor, acestea primesc anual circa 1.000 de cereri, 15-20 la suta din solicitari fiind respinse.
Botez prin ordonanta
In unele cazuri, copiii ramin luni intregi cu un nume neaprobat oficial. Greg Nagan (39 ani) si Trine Kammer (32 ani) au considerat ca un nume dragalas pentru fiica lor ar fi Molli Malou. Spre surpriza lor, numele Malou nu a constituit o problema, insa numele Molli scris cu ?i? a trebuit sa fie supus deciziei guvernului. Biserica a instiintat-o pe doamna Kammer ca trebuie sa redacteze o scrisoare in care sa-si motiveze alegerea. Ea a scris aceasta scrisoare si i-a spus functionarului - ?Iata-ti scrisoarea stupida. Motivul pentru care vrem sa o botezam Molli este ca ne place numele acesta!?. In opinia sa, toate aceste demersuri nu reprezinta altceva decit o crestere a nivelului birocratiei. In final, numele micutei Molli Malou a fost aprobat printr-un decret al guvernului danez.
Anus si Pluto, respinsi
Legea daneza stipuleaza ca fetele si baietii trebuie sa aiba nume diferite, prenumele nu pot fi folosite si ca nume de familie si viceversa, iar numele nu trebuie sa fie iesite din comun, ci sa fie cit mai normale. Specialistii Universitatii din Copenhaga au sfatuit ministerul sa respinga numele de Anus si Pluto, spre exemplu. De asemenea, ei au refuzat sa accepte numele de Monkey (Maimuta). ?Numele a devenit o parte importanta a identitatii umane, iar oamenii si-l schimba asa cum isi schimba hainele sau apartamentele. A devenit un lucru obisnuit?, explica un oficial al Universitatii