S-ar putea ca amploarea acestei externalizari sa fie legata nu numai de profitabilizarea Petrom, ci si de dorinta OMV de a evita o decizie ce nu i-ar fi favorabila, a Consiliului Concurentei, in privinta pozitiei de pe piata romaneasca a grupului austriac. OMV detinea deja 25% din actiunile Rompetrol, a doua companie petroliera de pe piata romaneasca si prima dintre cele private pana in momentul de fata, astfel incat, odata cu achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la Petrom, grupul austriac dobandeste o pozitie cvasimonopolista. Prin externalizarile mentionate, pozitia OMV apare mai putin monopolizanta si OMV probabil spera ca astfel decizia Consiliului Concurentei nu va fi cererea de renuntare la pachetul de 25% de la Rompetrol. Cel mai probabil, OMV va putea evita renuntarea la acest pachet de la Rompetrol daca, prin externalizare, se vor obtine rapid rezultatele urmarite in ce priveste clarificarea rentabilitatii unitatilor si activitatilor desprinse si va apuca deci sa instraineze, si in realitate si nu doar scriptic, aceste unitati si activitati.
Oricum, cu o singura rafinarie si fara jumatate din benzinarii, Petrom nu va mai fi ceea ce a fost, chiar daca va fi o companie mult mai profitabila. Problema care ramane ca o preocupare este cine va cumpara, la o eventuala instrainare, piesele puse pe liber de OMV de la Petrom, despre care atunci se va sti, implicit, ca nu aduc profit! Caci, daca nu le va cumpara nimeni, va trebui sa fie puse in lichidare!
S-ar putea ca amploarea acestei externalizari sa fie legata nu numai de profitabilizarea Petrom, ci si de dorinta OMV de a evita o decizie ce nu i-ar fi favorabila, a Consiliului Concurentei, in privinta pozitiei de pe piata romaneasca a grupului austriac. OMV detinea deja 25% din actiunile Rompetrol, a doua companie petroliera de pe piata romaneasca si prima dintre cele private pana