O cisterna incarcata cu oxigen lichid s-a rasturnat ieri dimineata pe DN1 A, la iesirea din localitatea Homoraciu. Circulatia in zona a fost imediat oprita, traficul fiind dirijat pe variante ocolitoare. Mai multe echipe de interventie au fost trimise la fata locului pentru a repune autocisterna pe roti. Actiunea s-a dovedit insa deosebit de dificila si de periculoasa.
In aceste conditii, autoritatile au dispus evacuarea a circa 250 de persoane, in majoritate copii si batrani din Homoraciu. Practic, asa cum am aflat de la Primaria comunei, 60 de familii care locuiesc in casele situate in apropierea locului accidentului au fost somate sa paraseasca urgent locuintele. Totodata au fost evacuate scoala, gradinita si alte institutii din zona.
Aceasta pentru ca exista un real pericol de explozie. Pentru ridicarea cisternei rasturnate in sant au fost aduse doua macarale de la Rafinaria Brazi. Interventia a inceput in jurul orei 16,20, iar dupa mai multe incercari nereusite a fost ceruta o a treia macara. Intre timp, specialistii au verificat permanent supapele cisternei, dar nu s-au descoperit scurgeri de oxigen lichid.
Cu toate acestea, pericolul exploziei nu a fost inlaturat si el nu dispare decat dupa golirea cisternei. Acest lucru este insa imposibil in conditiile actuale, deoarece supapele de siguranta se afla chiar pe partea pe care s-a rasturnat cisterna. Interventia in cazul unor astfel de evenimente este una deosebit de dificila.
Oxigenul lichid este un gaz neinflamabil, care intretine intens arderea, si oxideaza violent materialele organice, orice scurgere putand modifica structura materialelor. In contact cu grasimile de orice fel sau cu transpiratia umana oxigenul lichid poate exploda. De aceea, pompierii sau alti specialisti care intervin trebuiesc echipati cu costume speciale.
Solutia recomandata pent