Cel mai ravnit activ al statului roman, compania petroliera SNP Petrom, nu a tentat cu adevarat pe niciunul dintre gigantii mondiali ai petrolului precum Shell, British Petroleum sau Eni, dar a devenit cea mai disputata "piesa" a razboiului regional dintre OMV (Austria), MOL (Ungaria), PKN (Polonia) si chiar LUKOil (Rusia).
Castig de cauza a avut pana la urma OMV, care a facut pasul decisiv in cursa regionala prin achizitia Petrom si in contextul unei evolutii lente si nesigure a discutiilor MOL - PKN privind o eventuala fuziune.
Pe plan intern, implicatiile trecerii Petrom in proprietatea OMV sunt foarte importante si mult asteptate de toti actorii pietei, iar efectele sunt de asteptat sa se propage pana in subteranele pietei, unde s-a format o "piata neagra" a produselor petroliere de circa 600 mil. euro, conform unor estimari.
Austriecii de la OMV au semnat pe 23 iulie contractul de privatizare la Petrom, prin care se angajeaza sa plateasca 669 mil. euro pentru achizitia directa a 33,34% din actiunile companiei si sa participe printrun aport de capital de circa 856 mil. euro pentru a ajunge la o detinere de 51%. De asemenea, austriecii vor prelua datorii externe ale companiei romanesti in valoare de 292 mil. euro si un numerar in valoare de 160 mil. euro.
Pentru a-si mentine participatiile, actionarii minoritari vor trebui sa participe cu circa 70 mil. $ la majorarea de capital, printre acestia fiind SIF Oltenia, sindicatele Petrom si altii.
Austriecii au evaluat Petrom (100% din actiuni) la 2,23 mld. euro (2,76 mld. $).
OMV este pregatit sa-si vanda participatia de 25,1% detinuta la grupul privat Rompetrol, daca acest lucru va fi necesar pentru aprobarea achizitiei de catre Consiliul Concurentei, a anuntat Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV.
Principala miza a ach