Romania a urcat pe locul 57 in clasamentul competitivitatii, declasand Bulgaria si Croatia, dar a ramas in urma celor mai multe dintre economiile europene din aceasta perspectiva, potrivit Raportului Global al Competitivitatii, intocmita de Forumul Economic Mondial. Cu toate acestea, tara noastra trebuie sa rezolve probleme precum costul creditelor, povara fiscala si practicile informationale.
Raportul este o radiografie a economiilor a 104 tari si a fost facut public, ieri, simultan, la New York - de catre Forumul Economic Mondial - si la Bucuresti, de catre Grupul de Economie Aplicata.
Tara noastra a inregistrat progrese la doi indicatori. Mai precis, din perspectiva indicelui competitivitatii microeconomice, Romania a avansat cu 20 de pozitii comparativ cu topul realizat in 2003, ajungand pe locul 56. Din perspectiva competitivitatii macroeconomice, am urcat 12 pozitii, ocupand locul 63.
Totodata, a crescut si intensitatea competitiei interne – acest indicator plasandu-ne pe locul 43, fata de 69 in 2003, cu precizarea ca o mare parte a importurilor efectuate nu sunt bunuri de consum final. Din punct de vedere al naturii avantajului competitiv, Romania s-a clasat in acest an pe pozitia 60, fata de 82 in anul precedent.
Acest lucru se explica prin diversificarea surselor care genereaza avantajul competitiv si care nu se mai bazeaza numai pe forta de munca ieftina.
Dobanzile si fiscalitatea ne fac necompetitivi
Ecartul dintre dobanzile active si cele pasive este indicat in raport ca fiind unul dintre factorii care limiteaza sporirea competitivitatii autohtone. Astfel, diferentele mari dintre dobanzile practicate de banci la creditele acordate si cele platite pentru depozitele atrase "mareste considerabil costul creditarii", se specifica in document.
La acestea se adauga problemele