Ministerul Finantelor va initia proceduri de executare silita impotriva a sase companii private si va cere deschiderea procedurii de faliment impotriva a trei firme ale caror arierate bugetare s-au majorat cu peste 20 mld. lei in primul semestru, potrivit angajamentelor asumate in acordul cu FMI.
Statul va cere executarea silita a firmelor Roman, Rompetrol, Rieni Drinks, Constructii Feroviare Moldova, Terom si Nitramonia si deschiderea procedurii de faliment la Atlas Gip, Dionisos si Novatex.
"Rompetrol SA, subsidiara grupului Rompetrol, nu are la ora actuala nici o datorie catre bugetul de stat. Compania inregistra la sfarsitul lunii iunie circa 17,5 mld. lei impozite si taxe neplatite la bugetul de stat, in prezent societatea fiind la zi cu plata acestor sume", au declarat pentru ZF reprezentantii Rompetrol Group.
La randul lor, reprezentantii Rieni Drinks au anuntat ca societate nu are datorii neachitate la bugetul general consolidat si compania a fost inclusa din eroare pe lista companiilor impotriva carora Ministerul Finantelor Publice va declansa procedurile de executare silita.
"Credem ca este vorba de o greseala, deoarece nu stim de ce Rieni Drinks SA a fost introdusa in acest raport in conditiile in care nu este trecuta ca avand datorii in pagina Ministerului de Finante si nu s-a aflat in executare silita", spun oficialii companiei. Rieni Drinks va contacta in perioada imediat urmatoare autorii raportului pentru clarificari.
Potrivit memorandumului tehnic de intelegere al ultimei evaluari a acordului cu FMI, 22 de companii au inregistrat cresteri ale arieratelor cu peste 20 de miliarde lei in perioada decembrie 2003-iunie 2004.
Aceste firme sunt CSR SA, Rompetrol SA, Tractorul UTB SA, Distribution Oil SRL (Rafo Imperial Oil), Atlas Gip, Roman SA, Aro SA, Dionisos SA, Transpor