Reducerea fiscalitatii care va avea loc din 2005 ar putea determina o scadere a veniturilor bugetare peste nivelul prognozat, ceea ce va determina majorarea accizelor la combustibil si alcool de la 1 martie, mai devreme cu cinci luni fata de termenul convenit cu UE.
Modificarile Codului fiscal, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2005, includ diminuarea impozitului pe profit de la 25% la 19%, reducerea contributiilor pentru asigurarile sociale si scaderea cotelor de impozit pe venit.
Potrivit raportului FMI, dupa prima evaluare a acordului stand-by cu Romania, pierderea neta de venituri bugetare generata de reforma fiscala este de 0,5% din PIB, avand ca baza veniturile potentiale pentru 2005 fara modificari de taxare.
Nivelul veniturilor fiscale dupa relaxarea fiscalitatii va fi de 28,6% din PIB, cea mai mare scadere, de 0,5 puncte, fiind prevazuta la impozitul pe profit, care va aduce incasari de 2,4% din PIB. Sumele din taxele pe salarii vor scadea cu 0,1 puncte, la 3% din PIB, iar cele din asigurari sociale se vor restrange cu 0,2 puncte, la 9,4% din PIB.
In schimb, veniturile din accize vor creste cu 0,3 puncte, la 3,8% din PIB. Potrivit raportului FMI, veniturile bugetare de anul viitor vor fi influentate pozitiv si de eliminarea cotei reduse de impozit pe profitul firmelor exportatoare, care a produs deja efecte pozitive in acest an.
Pentru a preveni alte riscuri, autoritatile romane nu au introdus cota redusa de TVA si vor monitoriza cu atentie evolutia veniturilor. Deficitul bugetar pentru 2005 este de 1,5% din PIB, fata de 1,6% PIB in acest an. Cresterile graduale a accizelor la alcool si bauturi alcoolice, precum si la carburanti, sunt prevazute sa aiba loc la jumatatea fiecarui an, pana in 2006.
Anul viitor, accizele la benzina fara plumb si la cea fara plumb vor creste cu 10 euro/t