Decizia vine ca urmare a numeroaselor avertismente emise de la nivel inalt, inclusiv european, referitoare la riscurile ca finantarea SAMTID, de 11 milioane de euro, sa fie pierduta iremediabil.
Potrivit directorului Centrului pentru Implementarea Managementului Performant Bucuresti, Vlad Penescu, consultant in aceasta problema, in cel mult doua saptamani finantarea ar fi fost pierduta. „Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi fost votata decizia.
La 1 noiembrie ar trebui semnate contractele de concesiune, altfel fondurile se intorceau la Bruxelles", a declarat Penescu. Finantarea SAMTID este asigurata pe jumatate de UE si de guvern, in vreme ce cealalta jumatate a fost asigurata printr-un imprumut bancar de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Licitatia pentru constructorul partii salajene a proiectului s-a desfasurat deja in 25 septembrie, insa in absenta deciziei CJ Cluj initiativa a fost blocata. „Noi am fi insistat pe langa Guvern ca macar banii pentru Salaj sa fie primiti, dar decizia nu ne-ar fi apartinut", a declarat Penescu.
Merita semnalata reticenta sindicatelor, atat al RAJAC, cat si al SC Publiserv SA, operatorul salajean al retelelor. Liderul sindicatului RAJAC, Viorel Persa, si-a manifestat retinerile fata de proiectul respectiv. „Oamenii sunt derutati, noi n-am vazut o alta unitate ca sa avem termen de comparatie", a declarat Persa.
In realitate, partenerul RAJAC in investitie, Publiserv SA Zalau, s-a transformat in societate comerciala de aproape doi ani, ingloband toate regiile de distributie a apei din orasele salajene. Liderul de sindicat al Publiserv SA Zalau, Livia Chinde, s-a declarat la randul sau reticent.
„Ne este teama de ideea unei transfo