"Deocamdata, noii patroni nu au preluat fabrica, pentru ca inca nu au platit suma pentru care s-au angajat la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). De aceea, au fost amanati pana la sfarsitul lunii octombrie", ne-a explicat presedintele sindicatului Metanova, Alexandru Ilinca.
"Situatia e foarte proasta la noi pentru ca, din cauza faptului ca am iesi pe pierdere, bancile nu vor sa ne crediteze. Cu toate ca o banca a vrut, AVAS nu si.a dat acordul sa obtinem un credit, care ne trebuia sa ne facem aprovizionarea cu materie prima. Ne-a zis si conducerea ca, si daca avem comenzi, nu le putem onora din cauza blocajului financiar.
Ne sunt blocate conturi, ce mai, suntem aproape in faliment", spune liderul sindical. El a precizat ca, in conformitate cu una din clauzele contractului de vanzare-cumparare, in luna august au fost disponibilizati 245 din cei 300 de oameni care erau prevazuti initial.
Concedierile au vizat toate sectoarele, indeosebi personalul indirect productiv, persoanele disponibilizate beneficiind, conform legii, de pachete compensatorii de pana la 24 de salarii a cate 5,7 milioane de lei.
Ilinca a spus ca, pana acum, sindicalistii au avut o singura intrevedere cu viitorii patroni, care ar fi promis relansarea fabricii prin investitii in procesul de productie (tehnologie, cuptoare, instalatii de vidare) si protectia mediului, in asa fel incat societatea sa treaca pe profit.
Clauze ascunse de ochii publicului
La 16 martie, un pachet de 2,65 de milioane de actiuni, reprezentand 74,4% din capitalul social al societatii comerciale Metalurgica Aiud a fost lansat la privatizare prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile. Celelalte actiuni erau detinute de Societatea de Investitii