Concentrati asupra scenei politice romanesti, a listelor de candidati sau a criteriilor de eligibilitate am transformat alegerile americane din 2 noiembrie intr-un fapt divers. Dar rezultatul acestora va influenta campania electorala romaneasca si, intr-o oarecare masura, rezultatul alegerilor prezidentiale.
Reuniunea Informala a Ministrilor Apararii din tarile membre NATO care se desfasoara la Poiana Brasov in zilele de 13 si 14 octombrie este, spre exemplu, un eveniment oportun pentru Adrian Nastase care incearca sa transforme politica internationala in principala tema a campaniei prezidentiale.
Relatiile speciale ale Romaniei cu Statele Unite au fost subliniate si de escala lui ministrului american al apararii Donald Runsfeld la baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu, dar si de locul in care primul ministru si-a anuntat candidatura la functia prezidentiala.
Desi doctrinar PSD ar trebui sa fie mai apropiat de partidul democrat american actualii guvernanti de la Bucuresti par sa mizeze pe sansele cuplului Bush-Cheney. Aceasta optiune aproape deschisa ar putea avea consecinte in cazul alegerii lui John Kerry ca presedinte.
Desi in privinta politicii speciale in relatia cu America principalele partidele romanesti nu au diferende, o schimbare la Casa Alba ar conduce la deschiderea unor noi directii de confruntare in privinta politicii internationale, mai ales in privinta politicii irakiene a guvernului Nastase.
Dar dincolo de influenta directa sau indirecta asupra alegerilor romanesti campania electorala americana reprezinta un bun prilej pentru a examina evolutiile si profesionalismul campaniilor electorale din Romania.
Cele trei dezbaterile televizate din SUA, din care ultima, consacrata exclusiv temelor de politica interna a avut loc miercuri la Tempe in Arizona, au dovedit dinamismul si buna cunoaste